Обавезе родитеља ЈУ Гимназија Прњавор и протокол понашања у складу са епидемиолошким мјерама и препорукама ЈЗУ Института за јавно здравство РС

  1. Родитељи/ старатељи су обавезни да ученицима прије поласка у школу измјере тјелесну температуру или да их упуте да то учине сами.
  2. Родитељи/старатељи не смију у школу доводити ученике који имају симптоме заразних болести (повишена тјелесна температура, респираторни симптоми, као што су кашаљ и кратак дах, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима, пролив, повраћање, итд.) или код којих постоји сумња или потврђена COVID- 19 инфекција, као ни оне који су били у контакту са особама са сумњом или потврђеном инфекцијом узрокованом вирусом SARS-CoV-2 (на примјер, уколико  је код неког члана домаћинства потврђена инфекција или постоји сумња на инфекцију SARS-CoV-2). У наведеним случајевима, ученици остају код куће.
  3. На уласку у школу родитељи/ старатељи обавезно врше дезинфекцију руку.
  4. Родитељи/ старатељи морају да носе заштитне маске приликом уласка у школу.
  5. Родитељима/ старатељима ће на уласку у школу дежурни професор измјерити тјелесну температуру.
  6. Родитељи/ старатељи су обавезни да приликом уласка попуне упитник за лица која нису запослена у школи.
  7. За вријеме боравка у школи родитељи/ старатељи морају држати физичку дистанцу од 2 м.
  8. Родитељи/ старатељи су обавезни да ученицима обезбиједе маске, које они морају носити у школи. За ученике се препоручује ношење памучних заштитних маски. Сваки ученик мора имати резервну маску у случају оштећења или прљања маске коју носи.
  9. Ученици који су у изолацији, као и друга дјеца за коју то препоручи надлежни љекар, обавезни су да прате наставу online, а родитељи/ старатељи су обавезни да им обезбиједе услове за то.
  10. Aко ученик током боравка у школи развије симптоме инфекције  COVID- 19, он се одмах изолује у посебну просторију у школи. Ученик или предметни професор о томе обавјештава дежурног професора, он управу школе, која о  томе одмах обавјештава  његове родитеље/  старатеље. Родитељи/ старатељи треба у што краћем року да одведу дијете кући и обрате се породичном љекару.
  11. Сва упутства која се односе на правилно прање руку, кориштење заштитних маски и упутства о начину раде школе у оваквим епидемиолошким условима, родитељима/ старатељима ће стајати на располагању на мјестима предвиђеним за такве материјале.
  12. Родитељима/ старатељима се препоручује да се управи школе и одјељењским старјешинама за све потребне информације обрате телефонским путем, осим у изузетним ситуацијама, како би се физички контакт свео на минимум.
  13. Родитељи/ старатељи би требали са дјецом разговарати о понашању и придржавању мјера за вријеме боравка у школи.

 

в.д. директора

Станић Љубинка,  проф.