ДАН ЉУБАЗНОСТИ

На иницијативу Свјетског покрета за љубазност, у Токију је 13. новембра 1998. године одржана конференција о љубазности и том приликом је донесена посебна декларација која говори о толеранцији и прихватању различитости.  Тако је 13. новембар изабран за Свјетски дан љубазности.

Према декларацији „овај дан је прилика да размислимо о својим досадашњим поступцима, постављајући се изнад територијалних, културолошких или религијских граница и да схватимо да смо дио глобалног друштва, јер нисмо ни бољи ни лошији од припадника других култура, раса или религија.“

Љубазност је појам који је свима познат, али, нажалост, свједоци смо да се некако губи и занемарује у свакодневним међуљудским односима. Одрасли су оптерећени разним бригама, млади су се преселили у своје виртуелне свјетове… Срдачан поздрав праћен осмијехом замијењен је смајлијима на екранима.

Ове године одлучили смо да скренемо пажњу на то да су ситнице заиста битне, да једна лијепа ријеч и једна лијепа геста могу некоме измамити осмијех на лице и уљепшати му дан. Уручили смо мале симболичне поклоне људима који су сваки дан ту око нас, који својим радом нама олакшавају школске дане и надамо се су схватили да су цијењени и поштовани.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Учините и ви нешто лијепо за своје родитеље, пријатеље, комшије, осмијехните се некоме на улици, не само 13. новембра, него сваки дан.

И, на крају: “Хвала!“ „Изволите!“ „Извините!“

То су три просте ријечи и немојте их заборављати, јер нису нимало неважне!

 

 

Савјет ученика