У Гимназији Прњавор кампања „Стоп вршњачком насиљу“

Кампања Министарства унутрашњих послова „Стоп вршњачком насиљу“ проводи се широм Српске како би се дјеца школског узраста едуковала о посљедицама лошег понашања, попут вршњачког насиља.

Припадници Полицијске станице Прњавор посјетили су прњаворску Гимназију и ученицима првог разреда одржали предавање на тему вршњачког насиља.

Психичко, физичко и сајбер насиље све је учесталије међу основцима и средњошколцима. Да ли због доступности друштвених мрежа или из неког другог разлога није познато, али чињеница је да је стање међу школарцима алармантно.

Управо због тога Министраство унутрашњих послова проводи кампању „Стоп вршњачком насљу“. Вршњачко насиље може да прерасте у нарушавање јавног реда и мира и ако у школи њихово понашање буде толерисано на начин да нико не обраћа пажњу, касније ћемо у друштву имати људе који ће правити проблеме, кажу надлежни.

„Један од задатака кампање је и постизање добре комуникације са директорима школа и просвјетним радницима, али и родитељима и дјецом, како би проблеми били уочени на вријеме, идентификовали се конфликтни појединци и спријечена ескалација вршњачког насиља“, изјавила је Милошевићева новинарима.

У првих девет мјесеци ове године на подручју Републике Српске регистрована су 33 случаја вршњачког насиља, док је на подручју Прњавора евидентиран један случај.

У прњаворској Гимназији немају забиљежених случајева врњачког насиља, али свакако превентивно дјелују како до насиља не би ни дошло.

„Имамо добру сарадњу са Полицијском станицом у Прњавору, заједнички дјелујемо превентивно кроз предавања као што је данашње или наши професори и стручна служба на часовима одјељењске заједнице држе едукативна предавања и организују радионице о темама које су значајне за адолесценте“, рекла је Дајана Остојић, директорица ЈУ Гимназија Прњавор.

Чињеница је да смо из дана у дан свједоци вршњачког насиља, али и насиља према професорима од стране ученика.

Недавни случај је свакако онај из Србије, када су ученици Техничке школе у Трстенику малтретирали професорицу, омаловажавали је, а потом извукли столицу на којој је сједила. Све то су снимили мобилним телефоном, а снимак поставили на друштвене мреже.

На питање да ли смо заборавили како се просвјетни радници требају поштовати и гдје је нестала култура код основаца и средњошколаца, директорица прњаворске Гимназије одговара.

„Вршњачко насиље у школама је у тренду посљедњих неколико година, али ипак све зависи од кућног васпитања дјеце од најранијег узраста. Просвјетни радници улажу максималне напоре у васпитном раду с дјецом, али уколико нема подршке из породице – изостају и прави резултати“

Вјероваћемо да ће превентивна кампања „Стоп вршњачком насиљу“ коју МУП проводи до 5. децембра имати утицај на школарце како би схватили да је важније другарима помоћи, а не ширити нетрпељивост и насиље.

https://tvk3.info/u-gimnaziji-prnjavor-kampanja-stop-vrsnjackom-nasilju/?fbclid=IwAR21-go63focXq-PB4qU6zkYHpHi8Vrk90XXYTECWdYRAhUzhAn0Veybv2E

 

Извор: ТВ К3