ДАНИ СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА – ГЕНОЦИДА НДХ У КОНЦЕНТРАЦИОНОМ ЛОГОРУ ЈАСЕНОВАЦ И ЊЕГОВОМ НАЈВЕЋЕМ СТРАТИШТУ ДОЊА ГРАДИНА

Министарство просвјете и културе Републике Српске заједно са Републичким педагошким заводом већ неколико година уназад обиљежава Дане сјећања на страдале Србе у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Поводом 78. годишњице пробоја у логору Јасеновац, његујући културу сјећања и памћења, планирали смо низ активности како би ученици могли да се упознају са овом важном темом.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ученици првог и трећег разреда присуствовали су историјском часу 19. априла 2023. године у ЈУ Музичка школа „Константин Бабић“, гдје су имали прилику да послушају предавање госпође Добриле Кукољ, предсједнице Удружења бивших логораша Другог свјетског рата и њихових потомака Бања Лука. Добрила Кукољ је као десетогодишња дјевојчица преживјела страхоте Јасеновца и Доње Градине и данас преноси младим генерацијама историју која не смије бити заборављена.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Директорица школе Дајана Остојић присуствовала је меморијалној академији „Завјет сјећању“, која је одржана у Дому културе у Козарској Дубици 22. априла 2023. године, а централној манифестацији   обиљежавања Дана сјећања на жртве усташких злочина извршених у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина, која је одржана јуче у „Спомен подручју Доња Градина“, присуствовали су и ученици и радници наше школе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Овом приликом, уприличено је отварање изложбе радова који су награђени на Конкурсу за најбоље литерарне и ликовне радове ученика основних и средњих школа на тему „Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац“ који је расписала ЈУ „Спомен подручје Доња Градина“ заједно са Републичким педагошким заводом Републике Српске, као и додјела награда ученицима.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Са великим поносом објављујемо да је рад Виолете Дерајић, ученице која је члан ликовне секције професора Жељка Јелића, освојио друго мјесто у конкуренцији 115 радова који су пристигли на конкурс из 29 средњих школа.