ПРОЈЕКАТ „КАД СЕ ЖИВОТ ПРЕОКРЕНЕ“ РЕАЛИЗОВАН И У ПРЊАВОРУ

У петак, 28. априла 2023. године, ученици трећег и четвртог разреда ЈУ Гимназија Прњавор имали су прилику присуствовати предавању на тему „Безбједност младих у саобраћају“ које је одржано у Центру за културу Прњавор у оквиру пројекта „Кад се живот преокрене“ који реализује Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске.

Средњошколци су имали прилику да послушају причу Зорана Вујина, особе која је учествовала у саобраћајној незгоди и задобила тешке тјелесне повреде, те трајни инвалидитет. „Лична прича Зорана Вујина“ приказала је посљедице саобраћајне незгоде и грешке које су довеле до незгоде.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

У оквиру презентације мастер инжињера саобраћаја Николе Торбице приказане су и „пијане наочаре“ које симулирају ефекат утицаја алкохола, те приказују ученицима како алкохол дјелује првенствено на вид човјека и које су моторичке способности отежане када су под утицајем алкохола.

Циљ пројекта је да се ученицима средње школе који су на прагу полагања возачког испита, те су потенцијални будући возачи, скрене пажња на опасности којима су изложени млади возачи и побољшање безбједности у саобраћају. Подаци говоре да су млади људи учесници или виновници сваке треће саобраћајне несреће у Републици Српској.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске Traffic Safety Agency