МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

У складу са иницијативом  UNESCO-a, у свијету се од 1999. године обиљежава Међународни дан матерњег језика. Сваке године се обиљежава 21. фебруара. Дан матерњег језика је дио културног идентитета народа, тачка различитости и разумијевања. Овај дан симболизује како бригу о матерњем језику, тако и показивање толеранције према различитостима.

Празник је настао на иницијативу Бангладеша. У тој држави су одржани протести, 21.фебруара 1952. године, у организацији Покрета за бенгалски језик. Неколико стотина студената је убијено од стране војске и полиције у овим протестима и у њихову част је изабран баш овај дан.

У свијету се говори преко 6.000 језика, а сваке двије седмице један језик се угаси. Лингвисти сматрају да ће до краја XXI вијека чак и до двије трећине језика нестати. Стога све чланице UNESCO-a обиљежавају овај дан с циљем очувања језика и ширења свијести о важности истог.

Битно ја, такође, напоменути да се језик не његује и не чува само 21. фебруара, него нам је то свакодневна обавеза. Језик баштини традицију, чувар је културе и идентитета народа. Ако занемаримо и запоставимо свој језик, занемарићемо и запоставити и своје коријене. Наш језик се током историје мијењао и прилагођавао новим временима, али се сачувала она жива ријеч и Андрићева потреба за причом, што је некада због историјских околности било веома тешко.

О настанку и развоју нашег језика, и о борби да се језик сачува данас су са ученицима разговарали наставници српског језика, а наши ученици су прикупили неке занимљивости о нашем језику, као и мисли о језику наших писаца и научника, које можете прочитати на паноу у холу школе.

Осим тога, направили смо изложбу од 15 најбољих радова са конкурса „Најљепши ћирилички рукопис“ који је реализован у организицији наше школске библиотеке. Изложбу такође можете погледати у холу школе. На конкурсу су учествовали наши и ученици ЈУ ЦСШ „Иво Андрић“, а аутори три најбоља рада су награђени симболичним наградама.

Прво мјесто освојила је Јулијана Гојковић, ученица трећег разреда општег смјера ЈУ Гимназија Прњавор, друго мјесто припало је Едити Ђођић, ученици првог разреда- смјер економски техничар, ЈУ ЦСШ “Иво Андрић“, а треће мјесто освојила је Јована Пакушевски, ученица првог разреда општег смјера ЈУ Гимназија Прњавор.