Дан розих мајица

Дан розих мајица је Међународни дан борбе против вршњачког насиља и обиљежава се посљедње сриједе мјесеца фебруара.

Обиљежавање Дана розих мајица је почело у Канади 2007. године као знак подршке дјечаку који је трпио вршњачко насиље у школи само зато што је обукао роза мајицу. Његова роза  мајица је симболизовала подршку тешко болесној мајци. Неколико дана касније, његови пријатељи су организовали протест тако што су у школу дошли у мајицама исте боје, а купили су их још 50-ак и подијелили их досталим ученицима.

Данас смо и ми одлучили да се придружимо кампањи и да поручимо да смо против сваког вида насиља.

Иако се доста говори о толеранцији и  правима малољетника, насиље међу дјецом и младим је, нажалост, веома тешко спријечити. Увијек се нађу они који сматрају да је различитост за казну, да је сила једини начин да докажу да су јаки и да су у праву. То потврђују и статистички подаци (информације су преузете са сајта slobodnaevropa.org).

Према подацима Удружења за развој друштва „Кап“ из Сарајева, свако треће дијете у основним и средњим школама је изложено неком од облика насиља. Истраживање је проведено међу 7.000 ученика у ентитету Федерација БиХ.

Према подацима МУП-а Републике Српске, у првих десет мјесеци 2022. године забиљежене су 33 пријаве вршњачког насиља, што је 13 више у односу на исти период прошле године.

Евидентиране су 42 жртве вршњачког насиља, а у 27 случајева ради се о физичком насиљу, наводе у МУП-у РС.

С обзиром на то да су жртве насиља у сталном страху и често се повлаче у себе, можемо само претпоставити колико случајева није пријављено. То води у депресију, због чега нису ријетки случајеви самоубиства код тинејџера.

На нама је да спречавамо насиље кад код  уочимо такав вид понашања. Нико нема право да нам суди ако носимо мајицу која се њима не допада, зато што смо другачије боје коже, што смо високи или ниски, или зачудо – имамо своје мишљење!

Нико не би требао бити нијеми свједок насиља!

 

 

Савјет ученика ЈУ Гимназија Прњавор