ДЕЛЕГАЦИЈЕ ИЗ ПОЉСКЕ И ЧЕШКЕ ПОСЈЕТИЛЕ ЈУ ГИМНАЗИЈА ПРЊАВОР

Чланови делагација градова Босковице из Чешке и Болеславјец из Пољске присуствовали су обиљежавању Дана општине Прњавор и искористили прилику да у петак, 24. марта 2023. године, посјете и нашу Школу.

 

 

 

 

 

 

 

Директорица Дајана Остојић им је зажељела срдачну добродошлицу, након чега су имали прилику да кроз презентације оставаре увид у досадашње посјете између Прњавора и побратимских градова. Кроз неформалан разговор са управом Школе и професорима који су боравили у њиховим градовима, гости из Босковица и Болеславјеца су размијенили искуства из области образовања, те договорили сљедеће кораке у циљу наставка дугогодишње сарадње прекинуте вирусом корона.

 

 

 

 

 

 

 

Наставак сарадње у области образовања, културе и спорта договорен је са начелником наше општине, господином Дарком Томашем, а наши гости нису крили одушевљење постигнутим напретком Прњавора у протеклих неколико година.

 

 

 

 

 

 

 

Члан градског парламента Босковица Петр Малах је изјавио да не почињемо од нуле јер смо дугогодишњи пријатељи, те да се радује наставку сарадње наших градова и школа.

           

Службеник за односе са јавношћу градске управе Босковица, господин Јарослав Парма, који је и покретач сарадње и братимљења са Прњавором и који од 2012. године редовно посјећује Прњавор, нагласио је да се партнерска сарадња Босковица са Прњавором базира на културној сарадњи и размјени, не само искустава, већ и ученика из Гимназије, као и спортиста попут фудбалера и одбојкаша.

С обзиром да је већина чланова пољске делегације поријеклом са простора Босне и Херцеговине, навели су да су Прњавору осјећају као код куће. Заједно са нама се радују обиљежавању важног јубилеја сљедеће године, када се навршава педесет година од братимљења Прњавора и Болеславјеца.

           

Госпођа Рената Шевцик, замјеница градоначелника Болеславјеца, навела је да је Прњавор био први партнерски град Болеславјецу 1974. године, као и то да је много људи који данас живе у Болеславјецу и његовој околини поријеклом из Прњавора, Бања Луке и других градова наше земље.

             

Предсједник Скупштине Болеславјеца, господин Јозеф Покладек, поријеклом из села поред Градишке, рекао је да се увијек весели доласцима у Прњавор и истакао да је сарадња нешто на чему се мора стално радити, као и да је много нивоа на којима се она може успоставити и развијати.

Посјета је настављена обиласком просторија наше Школе и ЈУ ЦСШ „Иво Андрић“ Прњавор кроз које су се чланови делегација боље упознали са начином рада наших установа, као и смјеровима и занимањима које оне нуде младима, а за крај је направљена и заједничка фотографија.