ОБИЉЕЖЕН МЕђУНАРОДНИ ДАН ДЈЕВОЈАКА У ИКТ СЕКТОРУ – ‘КО ПОКРЕЋЕ БИХ? ИТ ДЈЕВОЈКЕ!’

Четири УН-ове агенције у Босни и Херцеговини – УНДП, УНФПА, УНИЦЕФ и фонд УН за жене – 27. априла 2023. године удружиле су снаге, те панел дискусијама и сајмом иновација обиљежиле Међународни дан дјевојака у сектору информација, комуникација и технологија (ИКТ) под називом „Ко покреће БиХ? ИТ дјевојке!“

Нашу Школу су на овом догађају у Сарајеву представљале директорица Дајана Остојић и професорица информатике Душка Гачић.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Одржано је неколико панела на тему важности дигиталних животних вјештина, радног окружења које охрабрује дјевојке и жене, а ученицима је представљен и ИКТ сектор. Паралелно је уприличен и сајам „IT Girls“ клубова из школа у Босни и Херцеговини.

Резидентна координаторица УН-а у БиХ Ингрид Мекдоналд сматра да је ИТ сектор један од најбрже растућих сектора у БиХ са више од 500 милиона прихода годишње и има континуирани раст сваке године. Али, како је навела, уочено је да постоји само 23% жена у ИТ сектору и то треба промијенити.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

На основу истраживања, у 583 школе у Босни и Херцеговини недостаје интернет, односно могућност повезивања на интернет мрежу, а то отежава улаз у ИТ сектор и за дјечаке и за дјевојчице.

Мекдоналд је истакла да УН подржава дјевојке и жене да постану дио ИТ сектора који је важан за економију БиХ. Стога, у оквиру иницијативе више од 2.000 младих дјевојака и жена имају прилику да учествују у ИТ сектору, науче нешто о роботици или умјетној интелигенцији, што представља важан догађај у школама широм државе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„У том смислу, јако важну улогу у томе имају министарства образовања у БиХ и наставници, јер суштина јаког ИТ сектора у којем учествују и дјевојке је ангажман наставника. Они представљају ту почетну степеницу за развијање интереса, али и стручног знања“, нагласила је она.

На панелу је разговарано и о важности борбе против онлајн насиља, с обзиром на то да су дјевојке често изложене том виду насиља, што је за Мекдоналд неприхватљиво. „Зато је јако важно да се разговара о томе и нађе начин да се тај проблем ријеши, како би дјевојке имале сигурно окружење које их подржава“, поручила је Мекдоналд.

 

 

 

 

 

 

 

 

Догађај је закључен представљањем умјетничке инсталације „Zea Mays“ која је дио „Bodyright“ кампање о праву на тијело у онлајн простору, што је посебно важна тема за дјевојке.