ТАРИНА ОЛОВКА ПИШЕ ЋИРИЛИЦОМ

Да медији из нашег окружења препознају, подржавају и пружају подршку младима потврдили су Радио Прњавор, Телевизија К3, Прњавор инфо, РТРС телевизија, као и новинари СРНА-е.

Част нам је да текст који је приредила Тамара Стојановић, дописник Новинске агенције Републике Српске – Срна, објавимо у потпуности, а на линковима на крају чланка можете пронаћи и интервјуе које је наша ученица Тара Ђураш дала током гостовања у емисијама горе поменутих медија.

Овим путем им се желимо захвалити и изразити наду да ће и у будућности наћи простор за успјехе ученика и примјере добре праксе просвјетних радника.

Република Српска – Прњавор – млади таленти

ТАРИНА ОЛОВКА ПИШЕ ЋИРИЛИЦОМ

Ученица првог разреда Гимназије из Прњавора Тара Ђураш  ћирилицом пише од своје осме године, а учећи и усавршавајући красопис развила је свој посебан стил писања који је примјенила на конкурсу „Моја оловка пише ћирилицом“  Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“  Бања Лука и освојила Бронзано перо у категорији средњошколаца.

ПРИРЕДИЛА : Тамара СТОЈАНОВИЋ

ПРЊАВОР, 4. ЈУНА /СРНА/ –  Прњаворчанка  Тара Ђураш, ученица првог разреда рачунарско-информатичког смјера Гимназије, љубав према писању ћирилицом развија још од раног дјетињства. Прво је учествовала на школским такмичењима на којима је писала обичним стилом који примјењује у свакодневном животу, а онда је услиједио упис у Гимназију гдје су уочили њен таленат за лијепо писање и мотивисали је да учествује на такмичењима и конкурсима који промовишу ћирилицу и лијепо писање.

За успјех, међутим, није довољна само жеља већ и стално учење и усавршавање, па је Тара у слободно вријеме истраживала краснопис и калиграфију, разне стилове и вриједно вјежбала писање.

Услиједило је такмичење у Бањалуци организовано поводом Дана словенске писмености и културе на којем је учествовало 25 средњих школа из Републике Српске са 76 ученичких радова. Међу њима нашао се и Тарин рукопис, препис дијела Завјештања Стефана Немање о језику.

„ Оцјењивало се да ли су слова правилно написана, линије једнако подебљане, сваком слову се посвећивала посебна пажња. Код овог рада сам користила свој стил који сам посебно развила, а огледа се у неким измјенама које сам додала сваком слову што их чини другачијим, аутентичнијим“ , открива Тара за Срну.

Савремени начин живота, технолошке иновације и достигнућа у први план истичу латинично писмо, употребу страних језика и скраћеница, посебно међу млађом популацијом, док ћирилицу у свакодневном животу користе ријетки појединци. Зато примјери каква је ова млада Прњаворчанка дају наду да се и међу млађим становништвом Српске буди свијест о значају српског језика и ћириличног писма као темеља националног и културног идентитета нашег народа.

“Красопис је постао мој хоби, понекад зна бити тешко, али је и занимљиво. С друге стране примијетила сам да моји вршњаци не воде много рачуна о томе како пишу, превише употребљавају скраћенице што није добро јер би морали више обратити пажњу свом језику и лијепом писању“ , каже Тара.

За вјежбу рукописа није потребно много – перо и туш, лист папира и мирна рука. Од значаја су и ментори, ако их има, а Тара има помоћ и подршку професора и руководства своје школе, као и професора Милоша Поповића из Центра средњих школа „Иво Андрић“ Прњавор који је такође на конкурсу „Моја оловка пише ћирилицом“ добио бронзано перо за рукописну изузетност.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ђурашева је у категорији средњошколаца у марту освојила прво мјесто на конкурсу „Језик наш насушни“ који је организовала Народна библиотека Градишка. Њен рад 13. маја у Ноћи музеја био је изложен у Музеју Републике Српске у оквиру конкурса „Срце пише ћирилицу, а учествовала је  и на конкурсу “Штампана велика слова” у Новом Саду.

И као што Миле Медић у Завјештању Стефана Немање записа „Слово је чудно сјеме. Писмена су набоље зрње сјемено сваког народа, клија са папира послије хиљаду година и расцвјетава се у глас и ријеч, у слику и причу, у мисао и чувство, и у давне срца откуцаје…Писало од суве трске или од лака пера оставља дубље бразде од рала и мотике“.

Интервју за Радио Прњавор: https://prnjavorlive.info/%d1%82%d0%b0%d1%80%d0%b0-%d1%92%d1%83%d1%80%d0%b0%d1%88-%d0%be%d1%81%d0%b2%d0%be%d1%98%d0%b8%d0%bb%d0%b0-%d0%bd%d0%b0%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%b4%d1%83-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80/?fbclid=IwAR3h8wkhgKt61fO0n2pwwYVM8GwF5eXQ4HEgXHDQiteaek8vnIAIRq3lNvM

Гостовање у јутарњем програму телевизије К3: https://www.prnjavor.info/prnjavorcani-milos-popovic-i-tara-duras-dokaz-da-mladi-njeguju-tradiciju-lijepog-pisanja-cirilice-video/?fbclid=IwAR3InVSmAo38JptKpmbIg-Xc9Oj3Dd9J1tkNNAWir2-ina2YCBYR6dpmQPY

Репортажа РТРС телевизије: https://www.youtube.com/watch?v=EtcyQZRHU_M